Selimoğlu Hukuk

Kira tespit davası kiracı ile kiralayan tarafından kira bedeli olarak belirlenen miktarın dava yolu ile düzenlenmesidir. Kira sözleşmesi ile kiralanan taşınmazın aylık kira bedeli belirlenir. Sözleşmede belirlenen meblağ genel itibariyle bir kira yılı için geçerlidir. Kira sözleşmesinde aksi bir durum belirtilmemişse kira bedeli her kira yılı için en çok o döneme ait TÜFE oranı kadar artırılabilir. Bu aynı zamanda kira sözleşmesinde kiracı aleyhine yapılabilecek tek değişikliktir. Kanun kira bedeli artırımı dışında kiracı aleyhine kira sözleşmesinde değişiklik yapılamayacağını hüküm altına almıştır.

Kira Tespit Davası Şartları Nelerdir?

Kira tespit davası açabilmek için kanunda belirtilen sürelere riayet edilerek kiracıya yazılı bildirimde bulunulmalıdır. Bu süre, kira döneminin bitiminden önce 30 gündür. Yine tespit davasının açılabilmesi için beş yıllık kira döneminin tamamlanmış olması gerekir. Yani kira sözleşmesi beş yıldan uzun süredir devam etmelidir. Beş yıl dolmamış ise tespit davası açılması mümkün değildir. Bir diğer şart ise dava açmadan önce zorunlu arabuluculuğa başvurmuş olmaktır.

Tespit davasının açılmasıyla birlikte hakim önüne gelen talebi inceler ve aşağıdaki hususları göz önünde bulundurarak karar verir:

  • Tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı,
  • Kiralananın durumu,
  • Emsal kira bedelleri.

Kira Tespit Davası Zorunlu Arabuluculuk

Kira tespit davası açmadan önce zorunlu arabuluculuk yoluna gidilmelidir. Kira tespitine ilişkin davalarda zorunlu arabuluculuğa başvurmuş olmak dava şartlarından biridir. Bu yola başvurulmadan dava açmak için mahkemeye başvurulması halinde dava hakim tarafından reddedilecektir.

Zorunlu arabuluculuk neticesinde taraflar anlaşmaya varamaz ise arabulucu tarafından son tutanak düzenlenir. Arabulucuya başvuran taraf bu son tutanak ile dava açmak için mahkemeye başvurabilir.

Kira Tespit Davasını Kimler Açabilir?

Kira tespit davası bir eda davası değildir, adından anlaşılacağı üzere bir tespit davasıdır. Tespit davaları mevcut durumun belirlenmesi için açılan davalardır. Bu dava ile birlikte kira miktarı tespit edilir fakat kira bedeli talep edilemez. Kira bedelinin ödenmemesi halinde bir eda davası açılır veya icra takibi başlatılır.

Kira tespit davası hem kiracı hem de kiraya veren tarafından açılabilir. Ödediği kiranının yüksek olduğunu düşünen kiracı veyahut kiralananın kirasının emsal nitelikteki yerlere göre düşük olduğunu iddia eden kiraya veren tarafından görevli ve yetkili mahkemeye başvurularak tespit davası açılabilecektir.

Kira Tespit Davası Nerede Açılır?

Kira tespit davası yetkili ve görevli mahkemede açılmalıdır. Davanın yetkisiz veya görevsiz mahkemede açılması halinde davanın reddine karar verilecektir. Kiranın tespitini sağlamak amacıyla açılacak olan dava kiralanan taşınmazın bulunduğu yerde açılır. Sulh hukuk mahkemeleri görevlidir. Kısacası tespit davasının açılması gereken yer kiralanan taşınmazın bulunduğu sulh hukuk mahkemesidir.

Kira Tespit Davası Ne Kadar Sürer?

Kira tespit davası kiralanan taşınmazın bulunduğu yer sulh hukuk mahkemesine yazılı bir dilekçe verilmesi ile açılır. Davayı açan taraf dilekçesine tüm delillerini sunmalı ve taleplerini yazmalıdır. Dava açıldıktan sonra mahkeme, dava dilekçesini inceler. Dava dilekçesinde bir eksiklik görmemesi halinde duruşma günü belirler. İlk duruşmanın yapılması ile birlikte hakim dosyayı bilirkişiye gönderir. Bilirkişi kira bedeli tespitini içeren raporunu mahkemeye sunar. Mahkeme raporu inceler, genel itibariyle rapor doğrultusunda karar verir.

Tüm bu süreç ortalama 6 ila 12 ay arasında sonuçlanır. Tabi bu süre dava açılan mahkemenin yoğunluğuna göre de değişiklik gösterebilir.

Kira Tespit Davası Kanun Yolları

Kira tespit davası kiracı veya kiraya veren tarafından açılır. Yerel mahkeme tarafından verilen kararalr genel itibariyle kesin değildir. Kanun yollarına başvurabilmek mümkündür. Mahkeme tarafından verilen karar istinaf sınırını geçiyorsa, istinaf başvurusunda bulunulabilir. İstinaf başvurusu yazılı bir dilekçe ile davanın görüldüğü mahkemeye yapılır. Mahkeme dilekçeyi inceledikten sonra bir eksiklik bulunmaması halinde dava dosyasını Bölge Adliye Mahkemesine gönderir. İstinaf edilen dosya bölge adliye mahkemesince incelenir ve bir karar verilir.

Dosyanın istinaf edilmesi neticesinde istinaf merciince verilen karar başvuranı tatmin etmez veyahut istediği sonucu alamaz ise temyiz yoluna da başvurabilir. Temyiz yoluna başvurabilmek için dava değerinin temyiz sınırını aşması gerekir. Temyiz mercii Yargıtaydır. 

İstinaf sınırının aşılmaması halinde ise yerel mahkeme tarafından verilen karar kesindir. Herhangi bir kanun yoluna başvurulamaz.

Kira Tespit Davası Kanun Yolları Başvuru Sınırları

Kira tespit davası sonucunda kanun yollarına başvurabilmek için kanunda belirtilen yasal sınırların aşılması gerekmektedir.

2024 yılı için Sulh Hukuk Mahkemelerinde kanun yollarına başvurabilmek için dava değeri aşağıdaki miktarları aşmalıdır:

İstinaf sınırı: 28.250,00 TL

Temyiz sınırı: 378.290,00 TL’ dir.

Dava değerinin istinaf sınırının altında kalması halinde yerel mahkeme tarafından verilen karar kesin olacak herhangi bir yargı yoluna başvurmak mümkün olmayacaktır.

Kira tespit davası kiralanan taşınmazın kira bedelinin belirlenmesinin mahkemeye bırakılmasıdır. Bu dava kiracı ve kiraya verenin kira bedelinin artırım oranında anlaşamamaları halinde söz konusu olur. Kira tepit davasının açılabilmesi için kira sözleşmesinin beş yıldan uzun süre devam etmiş olması gerekir. Kira sözleşmesinin beş yıldan uzun süre devam etmesi ve diğer tüm şartların sağlanması halinde kiracı veya kiraya veren tarafından, kiralanan taşınmazın bulunduğu yer sulh hukuk mahkemesinde dava açılır.

Mahkeme önüne gelen davayı inceler ve TÜFE oranını, kiralananın durumunu ve emsal kira bedellerini göz önünde bulundurarak bir karar verir. Dava değeri istinaf sınırını aşmıyor ise verilen karar kesindir ve bu durumda herhangi bir yargı yoluna başvurulamaz. Dava değerinin istinaf ve/veya temyiz sınırını aşması halinde ise kanun yollarına başvurulabilecektir.

Kira tespit davaları oldukça önem arz eden davalardan olduğundan hak kaybına uğramamak adına alanında uzman bir avukattan hukuki yardım alınmalıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

Kira Tespit Davası Nerede Açılır ?

Kira tespit davası kiralanan taşınmazın bulunduğu yer sulh hukuk mahkemesinde açılır. Dava kiracı veya kiraya veren tarafından açılabilir.

Kira Tespit Davası Ne Zaman Açılır ?

Kira tespit davası kira sözleşmesinin en az beş yıl sürdüğü kira ilişkilerinde kira bedelinin tespitinin mahkeme tarafından yapılması için açılır.

Yorum Bırakın

Bize Ulaşın

Adres: Vatan Cad. No:4 Kat:3 D:10 Avrasya İş Merkezi
Kağıthane / İstanbul.
GSM: +90 505 548 24 61 [email protected] Çalışma Saatleri: Pazartesi-Cuma 09.00-18.00

İletişim Sayfası                                 

Son Yazılar

Vakıf Tescil Dava Dilekçesi Örneği
Ekim 24, 2024
Kiralanan Taşınmazın Gösterilmesi İhtarname Örneği
Ekim 24, 2024
Yeni Malik Tahliye İhtarname Örneği
Ekim 18, 2024