Selimoğlu Hukuk

Trafik kazası avukatı trafik kazalarında uğranılan maddi ve manevi zararın telafisini sağlamak adına işlemler yapar. Bu işlemler yetkili ve görevli mahkemede dava açmak, ilgili sigorta şirketine başvurmak gibi eylemleri kapsar. Trafik kazası sonucunda araç değer kaybı yaşanması halinde gerekli yerlere başvuru yapılarak kaybolan değerin kişiye ödenmesini sağlar. Trafik kazası avukatı ile bu sürecin yürütülmesi hak kaybına uğramanızın önüne geçecektir. Aracınızın değer kaybını, kaza sonucu oluşan maddi ve manevi hasarları en kısa sürede telafi edebilmek adına alanında uzman bir avukattan hukuki yardım almak oldukça önemlidir.

Trafik Kazası Avukatı Araç Değer Kaybı

Trafik kazası avukatı araç değer kaybının söz konusu olduğunda gerekli yerlere başvurarak kayıp değerin müvekkiline iadesini sağlar. Araç değer kaybı, kaza yapan kaza yapmadan önceki haline göre değerinin düşmesidir. Aracın değeri değişen parçalar, kaza tramer kaydı, değiştirilen parçaların orijinal olmaması sebebi ile düşebilir. Yine kaza sonucu aracın orijinal halinin değişmesi de araçta değer kaybına neden olur.

Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları Mevzuatı gereğice teminat kapsamında olanlar:

  • Maddi zararlar; maddi zararlardan kasıt aracın değer kaybıdır. Kazadan dolayı araç değer kaybı talep edilebilir.
  • Sağlık giderleri; Trafik kazası sebebi ile üçün kişinin fiziken eski haline dönebilmesi için gereken protez, organ bedelleri de dahi olmak üzere tüm tedavi giderlerini içerir. Mağdurun bakıcı giderleri, tedavi giderleri, trafik kazası sebebi ile çalışma gücünün azalması veya tamamen kaybına ilişkin giderler teminat altına alınmıştır. Sağlık giderlerine ilişkin teminat SGK tarafından verilir.
  • Sakatlanma teminatı; Üçüncü kişi kaza sebebi ile sakat kalmış ve ileride ekonomik olarak zarara uğrayacak ise bu zararlar teminat altına alınır. Trafik kazası geçirmesi sebebi ile geçici iş göremez hale gelen veya sürekli sakat kalan kişinin giderleri bu teminattan karşılanacaktır. Kaza ile iş göremezlik arasında illiyet bağının aksinin ispatı sigorta şirketine verilmiştir. İş göremezlik sebebi ile oluşan bakım giderleri de bu kapsam içerisine alınmıştır. Sakat kalma tazminatının ödenmesine sakat kalan kişi esas alınacaktır.
  • Destekten Yoksun Kalma (Ölüm Teminatı); üçüncü kişinin trafik kazası sebebi ile ölmesi halinde bu kişinin desteğinden yoksun kalan kişilerin zararı karşılanır. Tazminat miktarı hesaplanırken ölen kişi esas alınacaktır.

Araç Değer Kaybı Şartları

Trafik kazası avukatı araç değer kaybı söz konusu olduğunda müvekkili adına işlemleri başlatır. Araç değer kaybı trafik kazası olduğunda söz konusu olmaktadır. Lakin her trafik kazasında araç değer kaybı talep edebilmek mümkün değildir. Araç değer kaybı talep edebilmek için aşağıdaki şartların mevcut olması gerekir:

  • Araç değer kaybı talep edebilmek için öncelikle kazaya karışan iki taraf olmalıdır. Tek taraflı kazalarda araç değer kaybı talep edebilmek mümkün değildir. Araç değer kaybı talep edebilmek için en az; iki aracın kazaya karışması veya bir araç ve bir yayanın kazaya karışması gerekir. Örneğin; aracı kullanan kişinin aşırı hız sebebi ile arabayı reflüje vurması halinde araç değer kaybı talebinden bahsedebilmek mümkün olmayacaktır.
  • Araç değer kaybı talep etmek isteyen kişi kusurlu olmamalıdır veya kusuru kazaya karışan kişi ile paylaşmış olmalıdır. Salt kusurlu olan taraf kusursuz olan taraftan araç değer kaybına binaen bir ödeme talep edemeyecektir. Örneğin; kırmızı ışıkta geçen araç bir kazaya sebep olmuş ve bu kaza neticesinde her ne kadar aracında değer kaybı olmuş ise de karşı taraf yüzde yüz kusursuzsa bu değer kaybı talep edilemeyecektir. Lakin kazada her iki tarafın da kusuru olursa aracın değer kaybı talep edilebilecektir.
  • Trafik kazası sonucunda kazaya karışan araçlarda hasar oluşmalıdır.. Yine doğan bu hasar onarılmış olmalıdır, kazadan önceki parça değiştirilmiş veyahut tamir edilmiş olmalıdır. Onarılan bir hasarın olmaması halinde salt kaza olduğu için araç değer kaybı talep etmek mümkün olmayacaktır.
  • Trafik kazasında hasar gören parça daha önce başka bir kazada onarılmamış, değiştirilmemiş olmalıdır. Daha öncesinde parça değişmiş veya onarılmış ise değer kaybından bahsetmek mümkün olmayacaktır.

Araç Değer Kaybı Hesaplama

Trafik kazası avukatı araç değer kaybı söz konusu olduğunda bu kayıp değerin hesaplanıp ödenmesi için başvuru yapar. Araç değer kaybı hesaplaması yaparken dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır. Bu unsurlar aşağıdaki gibidir:

  • Değer kaybı talep edilecek olan aracın marka, modeli ve kaç yılında üretildiği. Araç yaş sınırı söz konusu değildir.
  • Aracın kaza anındaki kilometresi. İlgili mevzuatta belirtilen kilometreyi geçen araçlar için araç değer kaybı ödenmiyordu. Artık bu düzenleme kaldırılmış olup her araç için araç değer kaybı talep edilebilecektir.
  • Trafik kazasına karışan aracın ikinci el emsal fiyatı,
  • Aracın kazadan önce değişen, onarılan, boyanan parçalarının olup olmadığı,
  • Kaza yapan aracın tramer, hasar kaydı,
  • Aracın trafiğe çıkış tarihi.

Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır

Trafik kazası avukatı araç değer kaybı hesaplaması yapmaz fakat değer kaybının en doğru şekilde hesaplanabilmesi için gerekli yerlere başvuru yapar. Araç değer kaybı hesaplaması Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları Mevzuatının EK-1 hükümlerine göre yapılır.

Araçta oluşan değer kaybı aşağıdaki şekilde hesaplanır:

Araç Değer Kaybı= Piyasa Değeri x Rayiç Değer Katsayısı x Kullanılmışlık Düzeyi Katsayısı x Hasara Uğrayan Parçalar Katsayısı x Genel Değerlendirme Katsayısı.

Yine araç değer kaybı hesaplama şeklinde arama yaparak bu gibi hesaplama yapan internet sitelerinden aracınızın değer kaybını öğrenebilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Km Sınırı 2024

Araç değer kaybı km sınırı ilgili kanunda yapılan değişikllikle kaldırılmıştır. Aracın kilometresi her ne olursa olsun değer kaybı talep edilebilir. Örneğin; aracınızın kaza yapmadan önceki kilometresi 200.000 olsun. İlgili mevzuatın önceki mülga edilen maddesine göre bu halde araç değer kaybı alabilmeniz mümkün değildi. Lakin yapılan değişikliklerle beraber aracın kilometresi önem arz etmeksizin, aracınızla yüzde yüz kusurlu olmadığınız çift taraflı bir kazaya karışmanız halinde aracınızın değer kaybı söz konusu olduğunda gerekli yerlere başvuru yaparak zararınızın karşılanmasını talep edebilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Yaş Sınırı 2024

Aracın değer kaybı hesaplanırken aracın yaşı da göz önünde bulundurulur. Lakin değer kaybının hesabında sadece aracın yaşı değil, bunun yanında aracın kilometresi, daha önce değişen parçasının olup olmaması, boya, aracın hasar kaydı ve ikinci el emsal fiyatları da hesaba katılır. İlgili mevzuata göre aracın yaşının yüksek olması araç değer kaybı talep etmeye engel değildir. Aracın yaşı her ne kadar fazla olursa olsun, araç değer kaybı talep edilebilecek bir kazaya karışılması halinde aracın değer kaybının hesaplanmasını ve kendine ödeme yapılmasını isteyebilir. Fakat kişiye ödenecek olan değer kaybı miktarı yaş arttıkça azalacaktır. İlgili mevzuat ile birlikte aracın yaş sınırı kaldırılmış olup her yaş için araç değer kaybı talep edebilmek mümkün hale getirilmiştir.

Araç Değer Kaybı Kimden Alınır

Trafik kazası avukatı araç değer kaybının kimden istenebileceği konusunda sizleri en doğru şekilde yönlendirecektir.

Araç değer kaybı trafik kazasının oluşumuna göre aşağıdaki kişi veya kurumlardan alınabilir:

  1. Diğer aracı kullanan kişinin kaza sigortasına dayanılarak sigorta şirketinden,
  2. Diğer aracı kullanan kişi,
  3. Araç işleten (Gerçek- Farazi işleten)

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır

Trafik kazası avukatı araç değer kaybı başvurusunu müvekkil adına yapabilmektedir. Bu sürecin avukat aracılığı ile yürütülmesi oldukça önemlidir. Hak kayıplarına uğramamak adına hukuki yardım almak son derece gereklidir.

Araç değer kaybı başvurusu için gerekli olan belgeler:

  • Kaza tespit tutanağı,
  • Araçta belirlenen maddi hasarı gösteren belge, eksper raporu,
  • Araca ait ruhsat belgesi,
  • Araca ait poliçe belgesi,
  • Trafik kazasında hasar gören araç sahibinin kimlik bilgileri,
  • Kazaya ait fotoğraflar,
  • Aracın hasar alan yerlerine ilişkin fotoğraflar,
  • Araçta parça değişmiş veya onarılmış ise bunlara ilişkin bilgi ve fotoğraflar,
  • Avukat ile süreç takip edilecekse vekaletname.

İle karşı tarafın zorunlu sigortasını yapan şirkete başvuru yapılır.

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nereye Yapılır

Trafik kazası avukatı araç değer kaybı başvurusunu, Sigorta Tahkim Komisyonuna yapabilir. Aynı zamanda karşı tarafın zorunlu araç sigortasının bulunduğu sigorta şirketine ve/veya kazaya karışan diğer sürücüye karşı Asliye Ticaret Mahkemesinde dava açılabileceği gibi icra takibi de yapılabilir.

Sigorta Tahkim Komisyonuna Başvuru

Aşağıdaki belgeler ile birlikte şahsen başvuru yapılabileceği gibi posta yoluyla da başvuru yapılabilir:

  • Sigorta tahkimin sitesinde bulunan başvuru formunu eksiksiz bir şekilde doldurup ıslak imza ile imzalamak,
  • Başvuranın kimlik fotokopisi,
  • Başvuru ücretinin ödenmesi ve bu ödemeye ait dekont,
  • Sigorta kuruluna yapılan başvurunun reddine ilişkin belge,
  • Sigorta kuruluşuna gönderilen müracaat yazısı,
  • Sigorta kuruluşuna yapılan başvuru neticesinde başvurunun neden reddedildiğine ilişkin belgeler, talep konusu, ne istendiğine dair bilgiler,
  • Uyuşmazlık konusun haklı olunduğunu gösteren tüm bilgi ve belgeler,
  • Avukat aracılığı ile yürütülecekse süreç vekaletname.

Trafik kazası avukatı ile tüm bu süreci yönetmek sizler için oldukça önemli olacaktır.

Araç Değer Kaybı Dava Nasıl Açılır

Trafik kazası avukatı araç değer kaybı olduğu durumlarda gerekli belgeleri uhdesinde birleştirerek görevli ve yetkili mahkemeye yazılı bir dilekçe ile başvurarak davayı açar.

Araç değer kaybı davaları bir nevi haksız fiil davalarıdır. Öncelikle araç değer kaybı davalarında genel yetkili mahkemelerde dava açılır. Genel yetkili mahkemeler, davalının ikametgahının bulunduğu yer mahkemesidir. Lakin araç değer kaybı davaları aynı zamanda bir haksız fiil teşkil ettiğinden, haksız fiile ilişkin yetki kuralları da uygulama alanı bulacaktır. Bu sebeple zarar görenin yerleşim yeri mahkemesi de davayı görmeye yetkilidir.

Araç değer kaybı davalarında görevli mahkemeler ise Asliye Ticaret Mahkemeleridir.

Trafik kazası avukatı araç değer kaybının söz konusu olduğu trafik kazalarında bu değer kaybının telafisinin sağlanması için, zarara uğrayan kişinin maddi zararlarını temin edebilmek için ilgili yerlere başvuru yapar. Araç değer kaybının söz konusu olduğu durumlarda alanında uzman bir avukattan hukuki destek alınması halinde süreç hem daha doğru hem de daha hızlı ilerleyecektir. Bu sebeple hak kaybına uğramamak adına araç değer kaybının hesaplanmasında, talep edilmesinde, ödenmesinde vb içerikli tüm süreç avukat aracılığı ile yürütülmelidir. Trafik kazası avukatı gerekli tüm başvurularu hukuka uygun ve hızlı bir şekilde sizler adına yapacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?

Araç Değer Kaybı= Piyasa Değeri x Rayiç Değer Katsayısı x Kullanılmışlık Düzeyi Katsayısı x Hasara Uğrayan Parçalar Katsayısı x Genel Değerlendirme Katsayısı. Formulü ile hesaplanır.

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nereye Yapılır?

Araç değer kaybı başvurusu ilgili sigorta kuruluşuna yapılır. İlgili sigorta kuruluşu tarafından başvurunun reddedilmesi halinde; sigorta tahkim komisyonuna başvurulabilir, dava yoluna gidilebilir veyahut icra takibi yapılabilir.

Yorum Bırakın